به طور کلی عناصر مورد نیاز گیاهان ، از نظر نیاز غذایی گیاه به دو دسته کود میکرو و کود ماکرو تقسیم می شوند که در حال حاضر انواع کود میکرو یا کود کم مصرف که شامل : آهن – روی – منگنز – مس – بر–نیکل– مولیبدن و انواع کود ماکرو یا پر مصرف که که شامل: ازت – فسفر – پتاس – کلسیم و منیزیم می باشد با برندها و ترکیبات مختلفی در بازار وجود دارد .

توصیه میشود که کود میکرو به صورت محلول و بر روی برگ گیاهان مورد استفاده قرار گیرد و همراه با سموم شیمیایی مورد نیاز ، ترکیب شده و همراه با انها بر روی گیاه سمپاشی گردد. تفاوت عمده انواع کود میکرو و ماکرو ، در میزان مصرف آنها می باشد ، نه در تعداد دفعات مورد استفاده .

اغلب کاربران کود میکرو و ماکرو ، بر این گمان هستند که با توجه به نام این کودها ، انواع کود میکرو باید به تعداد کم و انواع کود ماکرو باید به تعداد زیاد مورد استفاده قرار گیرد. در صورتی که در کاربرد این کودها ، این موضوع کاملا بر عکس می باشد .

به عنوان مثال در صورت تغذیه گیاه با عنصر ازت یا فسفر ، لازم است به میزان بسیار کم از کود اهن نیز استفاده شود.

میکرو المنت های مورد نیاز گیاه عبارتند از آهن ، مس ، روی ، بر ، سدیم ، کلر ، مولیبدن و منگنز که بر این اساس میتوان گفت انواع کود میکرو عبارتند از کود آهن ، کودی روی و  انواع ماکرو المنت های مورد نیاز گیاه نیز عبارتند از فسفر، پتاسیم، ازت ، منیزیم، کلسیم، گوگرد و …

کود حیوانی نیز حاوی مقادیری از میکرو المنت ها می باشد . علیرغم اینکه میزان مورد نیاز عناصر کم مصرف ، برای گیاه بسیار پایین می باشد و اغلب میزان بسیار کمی از انواع کود میکرو توسط گیاه جذب می شود ولی با این تفاسیر ، میزان کم یا عدم وجود هر یک از این عناصر میتواند نقش سایر عناصر خاک را بی تاثیر و کم رنگ نماید .


آیا مصرف کود ماکرو برای کشاورزان از نظر اقتصادی به صرفه است ؟

فواید اقتصادی مصرف کود ماکرو برای کشاورزان : 


همانطور که شرح داده شد ، کود شیمیایی ماکرو ، ازجمله كودهاي مركب بشماره رفته كه حاوي عناصر اصلي و پرمصرف ازت ، فسفر و پتاسيم به همراه عنصر ريزمغذي روي مي باشد . 

با يك بار مصرف اين كود عناصر اصلي و ماكروي مورد نياز گياه با نسبتهاي مناسب به همراه عنصر مهم روي و دیگر عناصر تکمیلی در اختيار گياه قرار گرفته و از مصرف چند باره كودهاي تك عنصري حاوي هر يك از عناصر ماكرو جلوگيري مي شود . در نتيجه درهزينه هاي مربوط به عملیات زراعی که بخشی از آن مربوط است به حمل ونقل كود و ماشين آلات و هزينه هاي كارگري و . . . . صرفه جويي چشمگيری برای کشاورز بعمل خواهد آمد . همچنين با توجه به آنكه درمصرف كودهاي تك عنصري رعایت نسبت صحيح بين آنها بسیار مشکل است و عمدتا رعايت نمي گردد و اغلب كودهاي حاوي فسفر بيش از نياز گياه و كودهاي حاوي پتاسيم بسيار كمتر از ميزان مورد نياز گياه در فرایند کشت مورد استفاده قرار میگیرد ، مصرف كود ماكرو كامل كه در آن نسبت صحيح مابين عناصر اصلي مورد نياز گياه رعايت شده است به تامين متعادل نيازهاي غذايي گياه كمك شايان مي نمايد . اين كود براي تمامي زمین های زراعی و باغات مناسب ميباشد و بهترين روش مصرف آن اختلاط با كودهاي حيواني و آلي مي باشد .